تاثیر اسید سالیسیلیک روی پوست چیست؟

اسید سالیسیلیک (SA) یک بتا هیدروکسی اسید (BHA) است که فواید زیادی برای پوست دارد. این ماده می تواند پوست را لایه برداری کند، به درمان آکنه های خفیف مانند جوش های سرسیاه و سر سفید کمک کند، منافذ باز پوست را کنترل کند و در نهایت پوستی صاف و شفاف به شما بدهد. سالیسیلیک اسید برای پوست به اشکال مختلف و با غلظت کم بدون نسخه موجود است، اما غلظت های بالاتر نیاز به نسخه پزشک دارد.

آموزش پاکسازی پوست صورت


ثبت نام و مشاوره رایگان می باشد

اسید سالیسیلیک در اصل منشا گیاهی دارد، اما امروزه در آزمایشگاه برای اهداف خاصی تولید می شود. اگر این ماده را در برنامه روزانه پوست خود قرار دهید، می توانید پوستی سالم تر، صاف تر و زیباتر داشته باشید. برای آشنایی بیشتر با تاثیر اسید سالیسیلیک بر پوست و مزایا و معایب آن تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

اسید سالیسیلیک چیست؟

وقتی صحبت از محصولات مراقبت از پوست می شود، دو دسته کلی اسیدهای بتا هیدروکسی و آلفا هیدروکسی اسیدها وجود دارد. این دو نوع اسید لایه بردار ملایمی با منشا گیاهی هستند و فواید زیادی برای پوست دارند. اسید سالیسیلیک که متعلق به دسته اول است، ماده ای مفید برای پوست است که از پوست درخت بید استخراج می شود.

ترکیب شیمیایی این اسید ملایم و مفید کمی پیچیده است، اما نقش اصلی را در تأثیر آن بر پوست دارد. زیرا اسید سالیسیلیک را در روغن محلول می کند و می تواند به عمق پوست نفوذ کند. به طور کلی مواد محلول در چربی می توانند به راحتی از لایه های چربی بین سلول های پوست عبور کرده و عمیق تر از مواد محلول در آب به پوست نفوذ کنند.

اسید سالیسیلیک برای پوست

تاثیر اسید سالیسیلیک روی پوست چیست؟

با توجه به توضیحات بالا، متوجه شدیم که اسید سالیسیلیک یک لایه‌بردار ملایم است که می‌تواند به عمق پوست نفوذ کند و منافذ لایه‌های عمیق‌تر پوست را باز کند. اما تاثیر اسید سالیسیلیک روی پوست صورت به اینجا ختم نمی شود. در زیر برخی از مهم ترین فواید اسید سالیسیلیک برای پوست را بررسی می کنیم:

خاصیت ضد التهابی دارد

اسید سالیسیلیک حاوی ماده شیمیایی به نام سالیسین است. سالیسین دارای خواص ضد التهابی است که پوست تحریک شده، ملتهب و قرمز را تسکین می دهد. همچنین درد و تورم را تسکین می دهد و برای درمان پسوریازیس بسیار مفید است. همچنین پوست را تسکین می دهد و در نتیجه به خلاص شدن سریع از شر جوش های قرمز و ملتهب کمک می کند.

داره پوست می کنه

اسید سالیسیلیک یک لایه بردار عالی است. این اسید می تواند پیوندهای بین سلول های پوست را از بین ببرد که به لایه برداری پوست کمک می کند. این خاصیت می تواند سلول های آسیب دیده و مرده سطح پوست را از بین ببرد و به بهبود و پاکسازی پوست کمک کند.

اسید سالیسیلیک چیست؟

منافذ پوست را تمیز می کند

هنگامی که این ماده به پوست نفوذ می کند، تمام آلودگی ها، گرد و غبار و سلول های مرده انباشته شده در منافذ پوست را از بین می برد. با این کار منافذ پوست تمیز می توانند اکسیژن بیشتری جذب کنند.

آکنه را درمان می کند

یکی از دلایل آکنه این است که سلول های پوست به طور طبیعی عمل نمی کنند. چرخه سلولی به درستی انجام نمی‌شود، زیرا سلول‌ها به هم می‌چسبند و منافذ را مسدود می‌کنند و در نتیجه کیست‌ها و جوش‌های سرسیاه ایجاد می‌شوند. اسید سالیسیلیک با از بین بردن این سلول های پوستی به درمان جوش های سر سیاه و سرسفید کمک می کند.

علاوه بر این، اسید سالیسیلیک دارای خواص ضد باکتریایی است و بنابراین به از بین بردن آکنه ای که منشا عفونی دارد کمک می کند.

چربی پوست را کنترل می کند

اگر پوست چرب دارید و تولید بیش از حد سبوم خارج از کنترل است، سالیسیلیک اسید یک گزینه عالی برای شما است. این ماده باعث کاهش تولید چربی و از بین بردن چربی اضافی پوست شما می شود.

سرم اسید سالیسیلیک

انواع اسید سالیسیلیک

همانطور که گفتیم این ماده امروزه در آزمایشگاه ها تولید می شود و در قالب انواع محصولات مراقبت از پوست در اختیار مصرف کنندگان قرار می گیرد. انواع اسید سالیسیلیک عبارتند از:

تونر اسید سالیسیلیک

تونرها بعد از پاک کننده ها دومین محصول پاک کننده پوست هستند که بیشترین مصرف را دارند. این محصولات می توانند پوست شما را عمیقا تمیز کرده و منافذ پوست را از هرگونه آلودگی پاک کنند. برای پوست های مستعد آکنه، تونرهای حاوی BHA (یا اسیدهای بتا هیدروکسی) مانند اسید سالیسیلیک برای از بین بردن آلاینده های آکنه و جلوگیری از چربی اضافی عالی هستند. اگر به دنبال یک محصول پاک کننده هستید که دارای خواص ضد التهابی نیز باشد، تونر اسید سالیسیلیک بهترین انتخاب است.

سرم اسید سالیسیلیک

سرم ها نسل جدیدی از محصولات مراقبت از پوست هستند که در بین مصرف کنندگان بسیار محبوب شده اند. بسیاری از برندها و شرکت ها انواع سرم های حاوی 2% اسید سالیسیلیک تولید کرده اند که می تواند بسیار موثر باشد. سرم در واقع شکل غلیظی از مواد فعال در فاز مایع است. مواد فعال موجود در فرمول های مبتنی بر آب یا ژل دارای ظرفیت جذب بالاتری هستند، بسیار سبک هستند و می توانند در روتین روزانه پوست و زیر آرایش استفاده شوند.

انواع اسید سالیسیلیک

پاک کننده اسید سالیسیلیک

پاک کننده ها رایج ترین محصولاتی هستند که حاوی اسید سالیسیلیک هستند. پاک کننده های اسید سالیسیلیک به طور سطحی آلودگی، چربی و سایر مواد زائد را از بین می برند و به درمان بسیاری از مشکلات پوستی مانند آکنه و التهاب کمک می کنند. این محصولات در غلظت های بین 0.5 تا 2 درصد تولید می شوند و بدون نگرانی برای تمامی گروه های سنی قابل استفاده هستند. پاک کننده ها برای پوست های چرب و مستعد آکنه سازگار و بسیار موثر هستند.

کرم و لوسیون اسید سالیسیلیک

کرم‌ها و لوسیون‌هایی تولید می‌شوند که حاوی اسید سالیسیلیک در غلظت‌های بیشتر از ۲ درصد هستند. این محصولات دارای ترکیب نیمه جامد بوده و به صورت امولسیون آب در چربی یا امولسیون چربی در آب تولید می شوند. اسید سالیسیلیک که محلول در چربی است، به راحتی در این امولسیون ها حل می شود و می تواند اثرات خود را روی پوست ما بگذارد. از آنجایی که کرم ها سنگین تر از سرم ها هستند، گزینه بهتری برای روتین مراقبت از پوست شبانه شما هستند.

ماسک اسید سالیسیلیک

علاوه بر فواید فراوان ماسک های ورقه ای صورت برای آبرسانی به صورت و کاهش چین و چروک، افزودن اسید سالیسیلیک به فرمول آن می تواند مزایای این ماسک ها را افزایش دهد. استفاده از ماسک اسید سالیسیلیک بسیار ساده است. کافی است آن را روی صورت خود بمالید و 15 تا 20 دقیقه صبر کنید تا مواد فعال آن به پوست شما نفوذ کرده و اثر خود را داشته باشد. این ماسک ها برای انواع پوست مناسب هستند و حداکثر روزی یک بار می توان از آنها استفاده کرد.

اسید سالیسیلیک برای درمان آکنه

اسید سالیسیلیک را روی پوست صورت بمالید

اسید سالیسیلیک فواید زیادی برای پوست صورت دارد و می توان از آن برای درمان مشکلات مختلف استفاده کرد. از کاربردهای اسید سالیسیلیک برای پوست صورت می توان به موارد زیر اشاره کرد:

اسید سالیسیلیک برای جوش

یکی از مهمترین کاربردهای اسید سالیسیلیک برای درمان آکنه است. این ماده به روش های مختلفی می تواند به کاهش و کنترل آکنه روی پوست کمک کند. خواص لایه بردار، ضد باکتری، پاک کننده و ضد التهابی این ماده بسیاری از عوامل ایجاد کننده آکنه را کنترل می کند و می تواند پوستی صاف و شفاف ایجاد کند.

اسید سالیسیلیک برای لکه های صورت

اسید سالیسیلیک می تواند لک ها را از بین ببرد، اما انتظار معجزه نداشته باشید. این ماده می تواند به مرور زمان لکه های پوستی را درمان کند، اما برای بهترین نتیجه باید با مواد دیگری مانند سرم های روشن کننده پوست، ویتامین C، نیاسینامید و هیدروکینون استفاده شود. اگر می خواهید از شر لکه های تیره خلاص شوید، یک سرم یا تونر اسید سالیسیلیک را در روتین پوست خود بگنجانید.

فواید اسید سالیسیلیک

اسید سالیسیلیک برای منافذ باز

راستش هیچ راهی برای بستن منافذ باز وجود ندارد. اما می توانید با توجه و تمیز نگه داشتن منافذ پوست آن را کنترل کنید تا ناخوشایند به نظر نرسد. یکی از بهترین راه ها برای پاکسازی عمیق منافذ پوست استفاده از اسید سالیسیلیک است. استفاده روزانه از این ماده در سرم، تونر، پاک کننده یا کرم های حاوی اسید سالیسیلیک می تواند به بهبود ظاهر منافذ باز پوست کمک کند.

چه مقدار از سالیسیلیک اسید را می توانیم روزانه مصرف کنیم؟

برای تعیین دوز اسید سالیسیلیک، باید عوامل مختلفی را در نظر بگیرید. به عنوان مثال، نوع محصولی که استفاده می کنید، هدف شما و همچنین درصد سالیسیلیک اسید در محصول مورد نظر شما. در مرحله بعد، دوز اسید سالیسیلیک را برای محصولات مختلف بررسی می کنیم:

مواد شوینده

شستشوی صورت عموما حاوی اسید سالیسیلیک کمتری است، بنابراین می توانید هر روز از آنها استفاده کنید. البته به یاد داشته باشید که احساس پوست شما پس از استفاده از پاک کننده ها مهم است. اگر بعد از استفاده احساس خشکی یا تحریک کردید، باید تعداد دفعات استفاده از آن را کاهش دهید.

نحوه استفاده از اسید سالیسیلیک

جوهرها

تونرهای اسیدی که بیشتر روی پوست باقی می مانند و حاوی سطح بالاتری اسید در فرمول خود هستند، حساسیت بیشتری دارند. اما اگر پوست شما از آن راضی است، می توانید روزانه از آن استفاده کنید.

سرم ها

سرم های بدون نسخه بالاترین درصد را دارند و برای جلوگیری از آسیب احتمالی پوست باید فقط 3-4 بار در هفته استفاده شوند.

کرم ها و لوسیون ها

اگر بالغ هستید و می‌خواهید از کرم‌ها یا لوسیون‌ها برای درمان آکنه صورت استفاده کنید، می‌توانید از محصولات حاوی اسید سالیسیلیک ۱ تا ۲ درصد ۱ تا ۳ بار در روز استفاده کنید.

عوارض جانبی اسید سالیسیلیک

عوارض جانبی اسید سالیسیلیک

اگرچه اسید سالیسیلیک به طور کلی بی خطر در نظر گرفته می شود، اما استفاده از آن بر روی پوست های خشک و حساس می تواند عوارض جانبی ایجاد کند. برخی از این عوارض بالقوه عبارتند از:

  • خشکسالی
  • در حال سقوط است
  • سرخی
  • سوختن
  • لایه برداری بیش از حد پوست
  • کهیر یا خارش
  • تغییر رنگ پوست

برخی از عوارض جانبی جدی استفاده از اسید سالیسیلیک عبارتند از:

  • تنفس سریع
  • مشکل در تنفس
  • وزوز گوش
  • اسهال
  • استفراغ کردن
  • معده درد شدید
  • سرگیجه
  • سرگیجه
  • سردرد شدید
  • مشکلات روانی
  • سوزش یا خشکی شدید پوست
  • تورم لب ها، صورت، زبان یا گلو

بنابراین، اگر پوست شما بسیار خشک یا حساس است، باید از مصرف این ماده به طور کامل اجتناب کنید. همچنین اگر باردار هستید یا از داروهای خاصی از جمله داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنید، بهتر است از این ماده استفاده نکنید.

سوالات متداول

پاسخ این سوال به نوع محصول استفاده شده، درصد اسید سالیسیلیک، نوع پوست و هدف شما بستگی دارد. برخی از محصولات را می توان هر روز استفاده کرد، اما برخی از آنها بهتر است فقط 2-3 بار در هفته استفاده شوند.

رتینول، مشتق شده از ویتامین A، یک آنتی اکسیدان قوی محلول در آب است که چرخش سلولی را سرعت می بخشد. بنابراین با تولید کلاژن بیشتر می تواند چین و چروک، لک و آسیب های ناشی از نور خورشید را از بین ببرد. اما اسید سالیسیلیک یک مشتق اسید بتا هیدروکسی محلول در آب است که می تواند به لایه برداری پوست، پاکسازی عمیق منافذ پوست، کاهش التهاب و از همه مهمتر به درمان آکنه کمک کند. این دو ماده فواید متفاوتی دارند و نمی توان آنها را به جای هم استفاده کرد. اما ترکیب این دو مورد با هم کاملا بی خطر است و می تواند اثربخشی بیشتری ایجاد کند.

بله، از آنجایی که استفاده از این ماده پوست شما را به نور خورشید حساس می کند، در طول درمان حتما از ضد آفتاب استفاده کنید. بعد از مصرف اسید سالیسیلیک می توانید از هر نوع ضد آفتاب استفاده کنید. اما اگر از سرم یا کرم اسید سالیسیلیک استفاده می کنید، چند دقیقه صبر کنید تا کاملا جذب شود و سپس ضد آفتاب بزنید.

اسید سالیسیلیک می تواند به مرور زمان لکه های پوستی را از بین ببرد. البته نتیجه به سرعت ظاهر نمی شود و باید صبور باشید. اما اثر این ماده با استفاده از ویتامین C و سایر محصولات روشن کننده پوست افزایش می یابد.

بله، یکی از کاربردهای اسید سالیسیلیک برای درمان زگیل و میخچه است. این اسید سلول های سخت و کراتینه شده زگیل را حل کرده و به مرور زمان زگیل را از بین می برد.

از آنجایی که اسید سالیسیلیک پوست را به نور حساس می کند، بهتر است از آن در شب استفاده شود. اگر در طول روز از آن استفاده می کنید، حتما با یک ضد آفتاب مناسب از پوست خود در برابر نور شدید محافظت کنید.